Terug …..

Bouwsels in Den Haag


Af en toe gaat het moeizaam. Ik fiets en loop door de stad, door een wijk, neem een achterafstraatje, sta opeens op een plek waar ik nog nooit geweest ben, en steeds zoek ik naar een spijker. Een spijker in een muur waar nog geen graffity is, op een muur die niet echt van iemand is, op een zijkantje, op een pilaar, om een hoekje.

En als je maar lang genoeg zoekt duikt er meestal wel een plekje op. Maar soms ook niet en dan is het net of het niet de tijd is, of dat de stad en de muur het niet willen. Ik wil zelf geen spijker slaan, de spijker moet er al zijn, in afwachting van het bouwseltje.

Grappige straatnamen lees ik, 'Buitenom', 'Binnen-door', 'Om en bij'. Precies zo als ik loop.


Het zwarte bouwseltje bij de 'Verademing' verlengde Suezkade is verdwenen, zie ik. Bij het plaatsen heb ik met gevaar voor een nat pak over het water gehangen, gadegeslagen door een leuke jongen met een staart en een lieve hond. Hij stond daar met een big smile. Het bouwseltje heeft niet lang gehangen. Ik hoop dat die leuke jongen het meegenomen heeft.


Wat me toch wel verbaast is dat er zoveel regels en ongeschreven wetten zijn in de stad, iedere stoeptegel, ieder hoekje, ieder plekje is van iemand, of iemand vindt dan wel weer dat hij daar wat over te zeggen heeft. Dat maakt dat ik heel veel moeite moet doen om een spijker te vinden, een stukje niemandsland wat zich net even niks aantrekt van al die regels en wetten.

Af en toe krijg ik een boodschap dat er een bouwsel gespot is, af en toe hoor ik dat er eentje verdwenen is. Ik weet nooit waarheen.

Vandaag fiets ik weer door Den Haag en dan duikt er weer eentje op.


Den Haag, 2015

Duinstraat Station Holland Spoor naast de fietstunnel

Duinstraat, Scheveningen

Station Holland Spoor, fietstunnel

Suezkade

Suezkade, Den Haag, Verademing

Raamstraat, Den Haag